Црквата Св. Пророк Илија, во с. Попчево, Струмица прогласена за значајно културно наследство

Црквата Св. Пророк Илија, во с. Попчево, Струмица прогласена за значајно културно наследство
Црквата Св. Пророк Илија во с. Попчево, Струмица која датира од 1864/66 година е градена од камен, варов малтер и печена тула. По својата архитектонска концепција црквата претставува трикорабна градба со полукружна апсида. Покривната конструкција е на две води, ја држат два реда колони со по четири дрвени малтерисани столба.

Фотографот Александар Дончев со нова изложба на фотографии

Фотографот Александар Дончев со нова изложба на фотографии
Струмичанецот Александар Дончев, синоќа во галеријата на НУ „Завод и Музеј“ во Струмица, постави уште една изложба на свои фотографии, овој пат збогатена со книга насловена „Монос“, со фотографии направени на Света Гора и на морето околу, во периодот од ноември 2010 до септември 2016 година. Директорката на „Завод и Музеј“, Василка Георгиева, отворајќи ја изложбата вели дека преку оваа книга со фотографии, Александар Дончев е раскажувач на приказната за...

Решение за прогласување на значајно културно наследство

Решение за прогласување на значајно културно наследство
Црквата св. Пророк Илија во село Фурка, Дојран датира од 1880 година. Таа е трокорабна градба со полукружна апсида, расчленета со арки и столбови. Покривната конструкција е на две води со петострана олтарна апсида.  На источниот ѕид со плитки ниши однадвор изведени со пиластри кои во горниот дел се поврзани со лакови.  Општата физичка состојба на архитектурата на црквата е релативно добра.

АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА СТРУМИЦА НИКОЈ НЕ ГО ЗНАЕ ОТИ НЕМА ПАРИ ЗА ПРОМОЦИЈА

АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА СТРУМИЦА НИКОЈ НЕ ГО ЗНАЕ ОТИ НЕМА ПАРИ ЗА ПРОМОЦИЈА
Римската терма кај Бања Банско, која потекнува од 3. век и сведочи за доцноримското термално лекување,  средновековната базилика „Св. 15 Тивериполски маченици“ посветена на почетоците на христијанстово во овој регион,  Цареви кули каде се пронајдени контуинирани остатоци за живот и од пред нашата ера, се само дел од археолошките локалитети  кои се дел од богатата културна историја на Струмица. Но овие  места  не се доволно искористени за промоција и развој

ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО ВО ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ ПО ПОВОД 65 ГОДИНИ ЗАВОД И МУЗЕЈ – СТРУМИЦА ( 1952 – 2017 )

ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО ВО ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ ПО ПОВОД 65 ГОДИНИ ЗАВОД И МУЗЕЈ – СТРУМИЦА ( 1952 – 2017 )
Почитувани, Националната Установа "Завод за заштита на спомениците на културата и музеј"-Струмица годинава прославува 65 години од своето основање (1952-2017). Одбележувањето на овој за нас мошне важен и значаен јубилеј, меѓу другото, ќе биде збогатено со печатење посебен Зборник на трудови во кој ќе бидат застапени теми од историската, воено-политичката, духовната и културната традиција не само на Струмица и Струмичко и на Македонија туку и пошироко. Печ

Сеќавање на една уметност

Сеќавање на една уметност
Меморијална изложба и промоција на монографија за пет ликовни уметници-Атанас Мучев,Василка Христова,Стојан Пачов,Момчило Петровски-Момо и Стојче Гоцков. Изложбата ќе биде отворена на 30.09.2016 петок во 20:00 часот во просториите на НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј Струмица.