За прв пат во Музеј

За прв пат во Музеј
Како прва планирана активност за 2021 година ,,НУ Завод и Музеј – Струмица ги отвори вратите за посета на најмладата популација насловена како ,, За прв пат во Музеј ,,. Нa 17.05.2021 година,по повод одбележувањето на 18 Мај, меѓународниот ден на музеите , во посета на постојаната поставка и етно куќата Турска Пошта беа првачињата од ООУ Видое Подгорец. На посетата и претходеше едукативна работилница преку видео презентација и интерактивност на ученицит...

Самостојна изложба 50 – години творештво. Промоција на публикацијата “МИЦКО Мице Јанкуловски – сликарство”

Самостојна изложба 50 – години творештво. Промоција на публикацијата “МИЦКО Мице Јанкуловски – сликарство”
МИЦКО Мице Јанкуловски е македонски уметник кој повеќе од 5 декади е јавно присутен преку различни уметнички дисциплини (сликарство на платно, сликарство на стакло, карикатура, анимиран филм, палиндроми,...), додека постојано е посветен на истражувањето во областа на сликарството и цртежот. Неговата биографија брои повеќе од 50 самостојни изложби во Македонија и во странство и забележани претставувања на значајни уметнички манифестации ширум светот, каде е...

Каталог – коцка за промовирање на културното наследство на Струмица

Каталог – коцка за промовирање на културното наследство на Струмица
Во 2019 година излезе од печат каталогот-коцка кој е своевиден за промовирање на културното наследство на град Струмица. За изработка на овој каталог,првично се изврши анализа и селекција на објектите кои се споменици на културата во Струмица и кои заслужуваат да бидат обработени и презентирани во каталогот. По изборот на објектите ,истите се класифицираа по намена (верски,станбена архитектура, археолошки локалитети). Промовирани се: комплекс Водо...

Научен собир – Христофoр Жефарович и неговото време

Научен собир – Христофoр Жефарович и неговото време
ПРОГРАМА Четврток, 5.12.2019 12.00 ч. – 14.00 ч. Пристигнување и сместување на учесниците – хотел "Сириус" 14.00 ч. – 15.00 ч. Свечено отворање и промоција - Зборник на трудови: Култот за св. Петнаесет тивериополски свештеномаченици во средновековната и во поновата епоха – историја, култура и традиција (материјали од првиот научен собир во чест на св. Петнаесет тивериополски свештеномаченици, одржан во Струмица, од 7 до 9 декември 2018 година, во ор...

Струмица како културно историска туристичка дестинација

Струмица како културно историска туристичка дестинација
Во рамките на проектот „Струмица како културно историска туристичка дестинација“, финансиран од Европската Унија во рамките на Регионалната програма за локална демократија (ReloAD), спроведувана од страна на програмата за развој на обединетите нации се направи web платформа  каде се претставени културно - историските споменици на општина Струмица. Платформата има за цел да го промовира туристичкиот потенцијал на општина Струмица. www.discoverstrumicacit...

НАУЧЕН СОБИР – КУЛТОТ ЗА СВ. ПЕТНАЕСЕТ ТИВЕРИОПОЛСКИ СВЕШТЕНОМАЧЕНИЦИ ВО СРЕДНОВЕКОВНАТА И ВО ПОНОВАТА ЕПОХА – ИСТОРИЈА, КУЛТУРА И ТРАДИЦИЈА

НАУЧЕН СОБИР – КУЛТОТ ЗА СВ. ПЕТНАЕСЕТ ТИВЕРИОПОЛСКИ СВЕШТЕНОМАЧЕНИЦИ ВО СРЕДНОВЕКОВНАТА И ВО ПОНОВАТА ЕПОХА – ИСТОРИЈА, КУЛТУРА И ТРАДИЦИЈА
НУ Завод и Музеј Струмица организира научен собир во пресред на патрониот празник на градот Струмица со наслов: "Kултот за Св. Петнаесет тивериополски свештеномаченици во средновековната и во поновата епоха - историја, култура и традиција". Свеченото отварање ќе биде на 7 декември (петок), конференциска сала во хотел Сириус во 14:00 часот.  

Eдукативна работилница: Се за ткаење, везење и плетење

Eдукативна работилница: Се за ткаење, везење и плетење
На 20.09.2018 год. во просториите на НУ Завод и Музеј  се изведе едукативна работилница,,Се за ткаење,везење и плетење,,со група ученици од две  основни училишта.ОУ Маршал Тито и ОУ Никола Вапцаров. Учениците се запознаа со материјалите,алатите и техниките на изработка на  текстилните предмети,а воедно пробаа и сами да ги изведуваат овие вештини. ...

Изложба: “Македонија и македонците во Првата светска војна”

Изложба: “Македонија и македонците во Првата светска војна”
Балканските војни 1912-1913 година кои резултираа со распарчување на Македонија меѓу соседните балкански монархии проследено со денационализаторска и асимилаторска политика кон Македонците беа една од главните причини за избувнување на Првата светска војна. Од самиот почеток на Првата светска војна во комплексни воено-политички услови во 1914 годинакога се уште не беше создадена независна држава Македонија, воените обврзници од Македонија близу 60.000 М...

Промовирана вредната поставка „Струмица и Струмичко низ историјата“

Промовирана вредната поставка „Струмица и Струмичко низ историјата“
Во присуство на многубројните гости и посетители поставката ја отвори министерот за култура Роберт Алаѓозовски, кој истакна дека  поставката ја раскажува приказната за сите историски периоди на овој крај што е уште една потврда за правилните политики на Министерството за култура, во кои заштитата на културното наследство е врвен приоритет. - Свесни сме дека во изминатиот период оваа сфера во македонската култура беше маргинилизирана, постоечките музеи беа