НАУЧЕН СОБИР – КУЛТОТ ЗА СВ. ПЕТНАЕСЕТ ТИВЕРИОПОЛСКИ СВЕШТЕНОМАЧЕНИЦИ ВО СРЕДНОВЕКОВНАТА И ВО ПОНОВАТА ЕПОХА – ИСТОРИЈА, КУЛТУРА И ТРАДИЦИЈА

НАУЧЕН СОБИР – КУЛТОТ ЗА СВ. ПЕТНАЕСЕТ ТИВЕРИОПОЛСКИ СВЕШТЕНОМАЧЕНИЦИ ВО СРЕДНОВЕКОВНАТА И ВО ПОНОВАТА ЕПОХА – ИСТОРИЈА, КУЛТУРА И ТРАДИЦИЈА
НУ Завод и Музеј Струмица организира научен собир во пресред на патрониот празник на градот Струмица со наслов: "Kултот за Св. Петнаесет тивериополски свештеномаченици во средновековната и во поновата епоха - историја, култура и традиција". Свеченото отварање ќе биде на 7 декември (петок), конференциска сала во хотел Сириус во 14:00 часот.  

Eдукативна работилница: Се за ткаење, везење и плетење

Eдукативна работилница: Се за ткаење, везење и плетење
На 20.09.2018 год. во просториите на НУ Завод и Музеј  се изведе едукативна работилница,,Се за ткаење,везење и плетење,,со група ученици од две  основни училишта.ОУ Маршал Тито и ОУ Никола Вапцаров. Учениците се запознаа со материјалите,алатите и техниките на изработка на  текстилните предмети,а воедно пробаа и сами да ги изведуваат овие вештини. ...

Изложба: “Македонија и македонците во Првата светска војна”

Изложба: “Македонија и македонците во Првата светска војна”
Балканските војни 1912-1913 година кои резултираа со распарчување на Македонија меѓу соседните балкански монархии проследено со денационализаторска и асимилаторска политика кон Македонците беа една од главните причини за избувнување на Првата светска војна. Од самиот почеток на Првата светска војна во комплексни воено-политички услови во 1914 годинакога се уште не беше создадена независна држава Македонија, воените обврзници од Македонија близу 60.000 М...

Промовирана вредната поставка „Струмица и Струмичко низ историјата“

Промовирана вредната поставка „Струмица и Струмичко низ историјата“
Во присуство на многубројните гости и посетители поставката ја отвори министерот за култура Роберт Алаѓозовски, кој истакна дека  поставката ја раскажува приказната за сите историски периоди на овој крај што е уште една потврда за правилните политики на Министерството за култура, во кои заштитата на културното наследство е врвен приоритет. - Свесни сме дека во изминатиот период оваа сфера во македонската култура беше маргинилизирана, постоечките музеи беа

АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА СТРУМИЦА НИКОЈ НЕ ГО ЗНАЕ ОТИ НЕМА ПАРИ ЗА ПРОМОЦИЈА

АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА СТРУМИЦА НИКОЈ НЕ ГО ЗНАЕ ОТИ НЕМА ПАРИ ЗА ПРОМОЦИЈА
Римската терма кај Бања Банско, која потекнува од 3. век и сведочи за доцноримското термално лекување,  средновековната базилика „Св. 15 Тивериполски маченици“ посветена на почетоците на христијанстово во овој регион,  Цареви кули каде се пронајдени контуинирани остатоци за живот и од пред нашата ера, се само дел од археолошките локалитети  кои се дел од богатата културна историја на Струмица. Но овие  места  не се доволно искористени за промоција и развој

Археолошките истражувања ја откриваат Струмица како голем духовен центар

Археолошките истражувања ја откриваат Струмица како голем духовен центар
Струмица не била само значаен административен центар за време на средниот век, туку и еден од најзначајните духовни центри на територијата на Македонија во тој период. Последно  во низата откритија кое  ги потврдува овие тврдења е црквата во стариот дел на градот во подножјето на Цареви Кули каде со најновите истражувања беа откриени уште два нови објекти кои најверојатно биле во функција на црквата која археолозите ја датираат од 13 век. ,,Успеавме да

Рујак: Годинава ќе донесе многу одговори за археолошкото богатство на Струмица

Рујак: Годинава ќе донесе многу одговори за археолошкото богатство на Струмица
Значајни археолошки истражувања ќе работи Завод и музеј Струмица оваа година. Особено интересни ќе бидат наодите кои ќе ги дадат ископувањата на средновековната црква откриена во подножјето на Цареви кули, во почетокот на старито дел од денешна Струмица. Ова ќе бидат информации кои ќе ја потврдат тезата дека Струмица била не само административен, туку и духовен центар, вели директорот на институцијата Зоран Рујак. – За оваа средновековна црква знаевме од

Завршни активности за заштита на црквата „Свети Илија“ во Стар Дојран

Завршни активности за заштита на црквата „Свети Илија“ во Стар Дојран
Со финансиска поддршка од Министерството за култура на Република Македонија се реализира непосредната заштита на црквата „Св. Илија“ во Стар Дојран, која претставува значајно културно наследство од XIX век… Проектот, кој го спроведува Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј – Струмица, целосно ќе биде завршен до крајот на годинава во спомен на стогодишнината од бомбардирањето на црквата во Првата светска војна кога претрпе сериозни оштетува

ИНТЕРВЈУ ЗОРАН РУЈАК – АНТИЧКИТЕ ГРОБОВИ НА „СТРАНАТА“ СЕ ПОЈАВИЈА НЕОЧЕКУВАНО

ИНТЕРВЈУ ЗОРАН РУЈАК – АНТИЧКИТЕ ГРОБОВИ НА „СТРАНАТА“ СЕ ПОЈАВИЈА НЕОЧЕКУВАНО
„Во иднина треба да се посвети поголемо внимание на екипираноста на Заводот и музеј од Струмица, за да можеме да одговориме на сите прашања и предизвици пред кои сме поставени“, вели директорот на истата институција Ристо Тасев Во изминатите години на повеќе локалитети во Струмица работеа археолози, но Вашето внимание најмногу го привлече откривањето на најстарата неолитска населба кај селото Ангелци, во општина Василево. На локалитетот „Страната“ на пов