Изложба: “Македонија и македонците во Првата светска војна”

Изложба: “Македонија и македонците во Првата светска војна”
Балканските војни 1912-1913 година кои резултираа со распарчување на Македонија меѓу соседните балкански монархии проследено со денационализаторска и асимилаторска политика кон Македонците беа една од главните причини за избувнување на Првата светска војна. Од самиот почеток на Првата светска војна во комплексни воено-политички услови во 1914 годинакога се уште не беше создадена независна држава Македонија, воените обврзници од Македонија близу 60.000 М...

Промовирана вредната поставка „Струмица и Струмичко низ историјата“

Промовирана вредната поставка „Струмица и Струмичко низ историјата“
Во присуство на многубројните гости и посетители поставката ја отвори министерот за култура Роберт Алаѓозовски, кој истакна дека  поставката ја раскажува приказната за сите историски периоди на овој крај што е уште една потврда за правилните политики на Министерството за култура, во кои заштитата на културното наследство е врвен приоритет. - Свесни сме дека во изминатиот период оваа сфера во македонската култура беше маргинилизирана, постоечките музеи беа

Црквата Св. Пророк Илија, во с. Попчево, Струмица прогласена за значајно културно наследство

Црквата Св. Пророк Илија, во с. Попчево, Струмица прогласена за значајно културно наследство
Црквата Св. Пророк Илија во с. Попчево, Струмица која датира од 1864/66 година е градена од камен, варов малтер и печена тула. По својата архитектонска концепција црквата претставува трикорабна градба со полукружна апсида. Покривната конструкција е на две води, ја држат два реда колони со по четири дрвени малтерисани столба.

Фотографот Александар Дончев со нова изложба на фотографии

Фотографот Александар Дончев со нова изложба на фотографии
Струмичанецот Александар Дончев, синоќа во галеријата на НУ „Завод и Музеј“ во Струмица, постави уште една изложба на свои фотографии, овој пат збогатена со книга насловена „Монос“, со фотографии направени на Света Гора и на морето околу, во периодот од ноември 2010 до септември 2016 година. Директорката на „Завод и Музеј“, Василка Георгиева, отворајќи ја изложбата вели дека преку оваа книга со фотографии, Александар Дончев е раскажувач на приказната за...

Решение за прогласување на значајно културно наследство

Решение за прогласување на значајно културно наследство
Црквата св. Пророк Илија во село Фурка, Дојран датира од 1880 година. Таа е трокорабна градба со полукружна апсида, расчленета со арки и столбови. Покривната конструкција е на две води со петострана олтарна апсида.  На источниот ѕид со плитки ниши однадвор изведени со пиластри кои во горниот дел се поврзани со лакови.  Општата физичка состојба на архитектурата на црквата е релативно добра.