Pokana-MK

МИЦКО Мице Јанкуловски е македонски уметник кој повеќе од 5 декади е јавно присутен преку различни уметнички дисциплини (сликарство на платно, сликарство на стакло, карикатура, анимиран филм, палиндроми,…), додека постојано е посветен на истражувањето во областа на сликарството и цртежот. Неговата биографија брои повеќе од 50 самостојни изложби во Македонија и во странство и забележани претставувања на значајни уметнички манифестации ширум светот, каде е добитник на многу награди вклучително: Награда Ел ГРЕКО за најдобар уметник (Арт Тесалоники 2019, Грција), Награда Лоренцо ил Мањифико за животно остварување (XII Биенале Фиренца 2019, Италија), Уметник на светот
(Ларнака Биенале 2018, Кипар); ГРАН ПРИ (19-то Меѓународно графичко биенале Варна 2017, Бугарија); ГРАН ПРИ (1997) и две Посебни награди (1985 и 1971) на Светската галерија на карикатури,
Скопје, Македонија; Награда за култура на градот Скопје (1985)… и многу други. Јанкуловски живее и работи во Скопје, Р. Македонија.

134039432_243111760514993_3351332173896045691_n

134040575_816730648880288_7633617537829282994_n

134351435_215254863418486_8193080565001351113_n