Цареви кули

Цареви кули

Локалитетот Цареви Кули се наоѓа на доминантен врв на јужната страна на градот, на зарамнето плато на врвот од ридот (кај месното население овој рид е познат како Цареви Кули, но во постарата терминологија може да се сретне и како Маркови Кули)...
Повеќе
Стар театар

Стар театар

Проектот насловен како Изградба на стариот театар во Струмица којшто го носи името на познатиот македонски драмски писател Антон Панов е составен дел од Програмата на Министерството за култура при Владата на Република Македонија за реконструкција на музеи, стари театри, спомен куќи, галерии, кино сали, библиотеки и други објекти од областа на културата низ целата територија на Република Македонија...
Повеќе

Добредојдовте на веб страната на НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј Струмица

strumica-pocetnaПочитувани посетители, Ви посакуваме добредојде на веб-страната на Националната Установа "Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј" – Струмица. Тука, ќе најдете мноштво информации за историјатот, за проектите, за мисијата, за целите и за работата на нашата институција од областа на заштитата и зачувувањето на движното и недвижно културно-историско наследство, за нашата музејска, изложбена и научно-истражувачката дејност, натаму ќе најдете основни информации за материјалните и духовните споменици на културата евидентирани не само во Струмица и Струмичко туку и во Југоисточна Македонија. Овде, исто така можете да се информирате и за нашата организациско-структурна поставеност, за тековните проекти во НУ "Завод и Музеј" – Струмица и сл.

Нашите проекти

Дознајте повеќе за дел од нашите проекти

Цареви кули

Локалитетот Цареви Кули се наоѓа на доминантен врв на јужната страна на градот, на зарамнето плато на врвот од ридот (ка

Стар театар

Проектот насловен како Изградба на стариот театар во Струмица којшто го носи името на познатиот македонски драмски писат

Црвено Поле

Археолошкиот локалитет Црвено Поле се наоѓа на планината Огражден, во самиот југоисточен агол на Р.Македонија близу маке

Доцноримско термално лекувалиште

Термалното лекувалиште се наоѓа на источниот крај од с.Банско, 14 километри југоисточно од Струмица, на подножјето од ...

Најзначајни културно историски споменици во Струмица и струмичко

Дознајте повеќе за најзначајни културно историски споменици кои се наѓаат во Струмица и околината
07

Доцноримско термално лекувалиште

Термалното лекувалиште се наоѓа на источниот крај од с.Банско, 14 километри југоисточно ...
Дознај повеќе
veljusa

Св. Богородица Милостива (Елеуса)

На оддалеченост 7 км западно од Струмица, во селото Велјуса, се наоѓа средновековната цркв
Дознај повеќе
vodoca02

Комплекс Водочки цркви

Комплексот цркви Св. Леонтиј се наоѓа во селото Водоча, оддалечено 4 км од Струмица. На ло
Дознај повеќе
Untitled-88

Цареви кули

Локалитетот Цареви Кули се наоѓа на доминантен врв на јужната страна на градот, на зарамне
Дознај повеќе

Последни новости

01
Nov

Spes est spinam ( Трнот е во надежта )-Тања Кармзова Костиглиола, промоција на поетска стихозбирка

Spes est spinam ( Трнот е во надежта )-Тања Кармзова Костиглиола, промоција на поетска стихозбирка во НУ Завод и Музеј- Струмица, на 02.11.2017 година во 19.00 часот
31
Oct

АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА СТРУМИЦА НИКОЈ НЕ ГО ЗНАЕ ОТИ НЕМА ПАРИ ЗА ПРОМОЦИЈА

Римската терма кај Бања Банско, која потекнува од 3. век и сведочи за доцноримското термално лекување,  средновековната базилика „Св. 15 Тивериполски маченици“ посветена на почетоците на христијанстов
30
Mar

ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО ВО ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ ПО ПОВОД 65 ГОДИНИ ЗАВОД И МУЗЕЈ – СТРУМИЦА ( 1952 – 2017 )

Почитувани, Националната Установа "Завод за заштита на спомениците на културата и музеј"-Струмица годинава прославува 65 години од своето основање (1952-2017). Одбележувањето на овој за нас мошне важ
10
Nov

ИЗЛОЖБА НА РОЗА МОЈСОВСКА

Изложбата ќе се отвори на 11.11.2016 година во 19:00 часот во галеријата на Н.У. "Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј" Струмица.  
21
Sep

Сеќавање на една уметност

Меморијална изложба и промоција на монографија за пет ликовни уметници-Атанас Мучев,Василка Христова,Стојан Пачов,Момчило Петровски-Момо и Стојче Гоцков. Изложбата ќе биде отворена на 30.09.2016 пето
05
Sep

Отварање на постојаната поставка во Турската Пошта во Струмица

НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј Струмица, по повод годишницата од осамостојувањето на Република Македонија, се приклучува на акцијата "Бела Ноќ". По тој повод на 07.09.2016
Струмица и Струмичко низ историјата
Поволната географска местоположба, специфичните и благопријатни климатски услови, како и мошне важните геостратешки особености на Струмица и Струмичко придонеле овој крај од Македонија да биде населув
Прочитај повеќе
Новости
Spes est spinam ( Трнот е во надежта )-Тања Кармзова Костиглиола, промоција на поетска стихозбирка
Spes est spinam ( Трнот е во надежта )-Тања Кармзова Костиглиола, промоција на поетска стихозбирка
Spes est spinam ( Трнот е во надежта )-Тања Кармзова Костиглиола, промоција на поетска стихозбирка во НУ Завод и Музеј-
АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА СТРУМИЦА НИКОЈ НЕ ГО ЗНАЕ ОТИ НЕМА ПАРИ ЗА ПРОМОЦИЈА
АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА СТРУМИЦА НИКОЈ НЕ ГО ЗНАЕ ОТИ НЕМА ПАРИ ЗА ПРОМОЦИЈА
Римската терма кај Бања Банско, која потекнува од 3. век и сведочи за доцноримското термално лекување,  средновековната
ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО ВО ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ ПО ПОВОД 65 ГОДИНИ ЗАВОД И МУЗЕЈ – СТРУМИЦА ( 1952 – 2017 )
ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО ВО ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ ПО ПОВОД 65 ГОДИНИ ЗАВОД И МУЗЕЈ – СТРУМИЦА ( 1952 – 2017 )
Почитувани, Националната Установа "Завод за заштита на спомениците на културата и музеј"-Струмица годинава прославува 6
Сеќавање на една уметност
Сеќавање на една уметност
Меморијална изложба и промоција на монографија за пет ликовни уметници-Атанас Мучев,Василка Христова,Стојан Пачов,Момчил
Отварање на постојаната поставка во Турската Пошта во Струмица
Отварање на постојаната поставка во Турската Пошта во Струмица
НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј Струмица, по повод годишницата од осамостојувањето на Република
Археолошките истражувања ја откриваат Струмица како голем духовен центар
Археолошките истражувања ја откриваат Струмица како голем духовен центар
Струмица не била само значаен административен центар за време на средниот век, туку и еден од најзначајните духовни цент